
Astazi, cand iti vei aprinde lumanarea, uita-te atent la ea si gandeste-te la phlogiston. Phlogistonul e elementul continut de toate materialele combustibile. Obiectele ard fiindca contin phlogiston si pe masura ce o fac, materialele se dephlogistoneaza. Nu ai auzit de phlogiston pana acum? Nu aveai cum! Teoria existentei phlogistonului pentru a explica arderea a luat nastere in 1667 si a fost dezmintita de-abia in jurul anului 1800, cand oamenii au inteles ca nu exista phlogiston, ca arderea se explica prin existenta unei reactii exoterme dintre un combustibil si un oxidant.
Faptul ca phlogistonul nu exista, nu a fost deloc usor de demonstrat. Oamenii credeau ca phlogistonul se afla in lumanari. Oamenii puteau sa creada ca phlogistonul creste pe cel mai inalt munte. Dar cand au reusit sa urce in sfarsit muntele, ar fi aflat ca acolo nu creste phlogiston. Atunci puteau sa creada ca phlogistonul se afla in nori. Dar odata ce au reusit sa urce pana la nori, ar fi aflat ca norii nu ascund phlogiston. Ar fi putut sa creada ca phlogistonul se afla, dincolo de nori, in cer. Dar odata ce ar fi urcat cu prima racheta dincolo de atmosfera, ar fi inteles ca phlogistonul nu pluteste prin Univers. Le-a luat timp oamenilor, dar in sfarsit au inteles : Phlogistonul nu exista in lumanari, pe munti, pe nori, sau in cer. Singurul loc in care exista phlogiston, era mintea oamenilor.
Unele lucruri au nevoie de timp mai mult ca altele pentru a putea fi explicate. Au nevoie de experimente, de idei, de revolutii ale gandirii, de esecuri, pentru a fi intelese. Si daca ai nevoie sa iti explici de ce arde lumanarea, fara sa stii ce inseamna reactia redox exoterma dintre un combustibil si oxigen, e usor sa crezi ca exista phlogiston, fiindca phlogistonul da un sens existentei flacarii, da o motivatie existentei flacarii si ofera un raspuns rapid la intrebarea « De ce oare ard obiectele?». Dar phlogistonul nu iti va oferi decat raspunsul pe care il astepti, fiindca phlogistonul exista doar in mintea ta. Mintea ta iti va oferi absolut orice raspuns vrei pentru a justifica de ce arde lumanarea.
Astazi , cand iti vei aprinde lumanarea, gandeste-te la phlogiston. Nu-ti imagina niciodata viata altfel decat flacara pe care o vezi. Flacara, la fel ca viata ta, e o forma de energie. Odata ce flacara se va stinge, materialul care arde va fi tot in lumanare, dar nu va mai conta, fiindca flacara nu va mai fi acolo. O flacara nu are nevoie de phlogiston pentru a exista, o flacara nu are nevoie de phlogiston sau de sens pentru a arde. La fel ca flacara, nici viata ta nu are nevoie de phlogiston pentru a fi, pentru a conta, pentru a avea un sens!
Paste fericit!