Anul trecut in Romania, 10279 de persoane s-au imbolnavit de rujeola, o boala care poate fi prevenita prin vaccin, iar 37 dintre ele au murit. Aceste imbolnaviri au aparut pe fondul scaderii numarului de vaccinari, provocata de dezinformarea larg raspandita impotriva careia nu s-au luat masuri. Am intrat pe pagina Oliviei Steer, una dintre persoanele foarte vocale importriva vaccinarii, am cautat cele mai frecvente  patru argumente pe care le foloseste si am decis sa arat de ce ele sunt false, dar si de ce unele erori de logica ne-ar putea face sa le credem.

Mitul 1 : ‘’Vaccinurile exista doar pentru ca Big Pharma sa faca bani”

Evident ca vaccinurile aduc bani. Daca nu, nimeni nu le-ar mai produce. Dar sunt ele o investitie buna pentru industria farmaceutica ? Nu chiar! Piata vaccinurilor reprezinta la nivel global in jur de 25 de miliarde de dolari, in conditiile in care piata farmaceutica globala este de peste 1027 de miliarde de dolari. Asta inseamna ca vaccinurile reprezinta  sub 2 % din piata. In SUA, un caz de rujeola ajunge sa coste societatea peste 10 000 de dolari. Asadar, daca cineva ar vrea sa faca profit, ar avea tot interesul sa incurajeze neveccinarea. Orice complicatie a unei boli prevenibile prin vaccin, costa mai mult decat vaccinul care o previne.

Mitul 2 : ‘’Imunitatea noastra poate face fata bolii si fara vaccinuri”

Oamenii se imbolnaveau de boli prevenibile azi de vaccinuri si unii, supravietuiau. Dar asta nu inseamna ca bolile respective nu omorau sau nu distrugeau vieti. E ca si cum un supravietuitor al celui de-al doilea razboi mondial ar spune ca razboaiele nu sunt periculoase, fiindca exista oameni care supravietuiesc. Da, unii oameni supravietuiesc unei boli contagioase si o fac fara sa dezvolte complicatii. Dar, in vedere rata mare de contagiozitate a unei boli ca rujeola si incidenta mare pe care o au complicatiile, este evident  cate vieti sunt salvate sau imbunatatite de vaccin. Aici intervine incapacitatea noastra ca oameni sa calculam gradul de risc. Nu stim sa facem asta. Daca luam in calcul faptul ca un vaccin are o complicatie serioasa intr-un caz la un million, pe cand rujeola a cauzat anul trecut un deces la 277 de imbolnaviri in Romania, plus multe alte complicatii serioase, vedem clar ca este mult mai riscant sa nu ne vacccinam. Asadar, dovada clara a erorii de calcul al riscului.

Mitul 3:  ”Vaccinurile contin toxine si sunt nesigure”

Vaccinurile sunt printre cele mai studiate medicamente existente pe piata. Asa numitele elemente ‘toxice » continute intr-un vaccin sunt in doze mult mai mici decat cele existente in organismul nostru sau in alimentele pe care le consumam. Vacccinurile sunt sigure fiindca trebuie sa treaca prin acelasi proces riguros  de punere pe piata ca alte medicamente, ba chiar unul mai riguros. In general, oamenii care se opun vaccinarii, incurajeza consumul de « suplimente naturiste ».  Dar un « supliment naturist »  nu e verificat de nimeni, asadar eficienta si continutul lui nu e verificata. Anual, piata suplimentelor naturale (neverificate de nimeni) e mult mai profitabila decat piata vaccinurilor. Asadar, industria farma are de castigat mai mult din aceste suplimente. Totusi consumul lor e incurajat si lumea nu isi face giji cand consuma suplimente a caror compozitie si eficienta nu e verificata. De ce?  Acesta este rezultatul erorii de logica numita « apel la natura », conform careia tot ce e natural e bun si ce nu e natural, nu e bun. Dar purtam haine, folosim medicamente, dus, sapunul, care cresc calitatea vietii si care sunt toate rodul cercetarii si dezvoltarii, ca si vaccinurile.

 Mitul 4: ”Vacccinurile cauzeaza autism”

Acest argument a aparut din cauza unui studiu publicat in 1998 care s-a dovedit a fi fals. Toate studiile efectuate ulterior au dovedit ca vaccinurile nu cauzeaza autism. Inca nu stim ce cauzeaza autismul, dar cele mai recente studii au observat ca modificarile din autism sunt genetice si apar inainte de nastere. Din pacate diagnosticul se face frecvent la o varsta la care copilul se afla exact in perioada in care primeste vaccinuri si fiindca autismul apare la copii aparent sanatosi inainte, parintii cauta o explicatie si frecvent comit asa numita « eroare logica post-hoc ». Aceasta eroare apare atunci cand spunem ca un lucru a cauzat un altul doar fiindca s-a petrecut inaintea acestuia. Deisgur, am putea sa spunem ca un copil a mancat paine inainte sa inceapa sa aiba manifestari de autism, asadar painea cauzeaza autism. Dar stiinta ne arata ca acest argument e fals, fiindca analizeaza legatura existenta intre un factor cauzator si o boala. De-aceea stim in ziua de azi, cu siguranta, ca nici painea, nici vaccinurile nu cauzeaza autism. Parintii copiilor suferinzi cauta o explicatie si tind sa dea vina pe ceva, dar o explicatie aflata la indemana nu este intotdeauna cea adevarata.

Exista mult mai multe argumente folosite de persoane care sunt anti-vaccin. Acestea au fost doar cele pe  care le-am gasit cel mai frecvent exprimate de Olivia Steer. La fel ca acestea si alte argumente folosite de miscarea anti-vaccin, sunt false. De-aceea, daca sunteti parinte, vaccinati-va copiii. Nu uitati, faptul ca nu stiti cum arata o boala groaznica ca poliomelita se datoreaza in intregime vaccinurilor