Exista unele lucruri care sunt extrem de dificil de inteles. Nu ti le poti imagina decat cu greu. Ce inseamna 10000 de ani (istoria “inregistrata” a rasei umane” ? Daramite un milion? Cate lucruri se schimba intr-un astfel de interval? De ce Homo Sapiens – si-anume omul- este inca o creatura in evolutie, nici pe departe un “varf” al creatiei ? De unde venim si de ce e important impactul major si posibil ireversibil pe care il aducem ca specie asupra Pamantului? Hartia igienica poate avea o gramada de intrebuintari, de la cel pentru care a fost creata, trecand prin stergerea mucilor, a petelor de vin rosu de pe covor, pana la a te-ajuta sa-ntelegi cat de complexa e istoria acestui “Mic punct albastru” si cum intr-un timp atat de scurt am avut un impact major. Poti lua un sul de hartie igienica, pe care sa il folosesti doar tu pe parcursul urmatoarelor saptamani si sa iti tii singur lectiile de evolutie, in propria-ti intimitate.

Sa spunem ca un sul de hartie igienica are 400 de dreptunghiuri, fiecare dintre ele cu o lungime de 11 cm (poti numara asta pe propriul sul de hartie, dar avand in vedere intimitatea “cursului” probabil ca iti poti permite anumite abateri). Daca folosesti singur un sul de hartie, vei folosi zilnic aproximativ 10 dreptunghiuri (sa presupunem).

Pamantul are aproximativ 5 miliarde de ani. Asta inseamna ca fiecare dreptunghi inseamna 12.5 milioane de ani. Asta inseamna ca un an areaproximativ 0.00000088 cm, care e imposibil de observat. E aproape imposibil sa vezi ultimii 10000 ani, adica istoria “inregistrata” a speciei umane, pe care o poti compara cu restul.

 • Pe primul dreptunghi, la inceput, Pamantul s-a format – acum 5 miliarde de ani.
 • Acum 3.7 miliarde de ani Crusta Pamantului s-a solidificat (dreptunghiul 104, aproximativ ziua 10 de folosire a hartiei)
 • Acum 3.5 miliarde de ani a aparut viata in Oceane (dreptunghiul 120, ziua 12 de folosire a hartiei)
 • Acum 3.25 miliarde de ani, a aparut fotosinteza in oceane ( dreptunghiul 140, ziua 14 de folosire a sulului)
 • Acum 1.9 miliarde de ani, apar primele celule cu nuclei in oceane (dreptunghiul 248, ziua 25 de folosire a sulului)
 • 0.65 de miliarde de ani, apar primele forme de viata multicelulare ( dreptunghiul 348, ziua 35 de folosire a sulului)
 • Acum jumatate de miliard de ani, apar primele plante de uscat vasculare (dreptungi 359, ziua 36 de folosire
 • Acum 250 de milioane de ani – uita-te bine la dreptunghiul 380, ziua 38 de folosire, fiindca apar doua mari evenimente – apare Extinctia Permiana, cea mai severa Extinctie in masa pe care o cunoastem. Aceasta extincite (care se prea poate sa fi fost cauzata de aparitia plantelor vasculare, care au schimbat complet complet biosistemul in timp), a omorat peste 96% din speciile acvatice si peste 70% din speciile de vertebrate terestre. A disparut peste 83% din toate formele de viata. Si asta a facut loc “Epocii Dinozaurilor”

 • Acum 245 de milioane de ani ( tot pe dreptunghiul 380), incepe Mezozoicul sau “Epoca Dinozaurilor” care va dura pana acum 66 de milioane de ani.
 • Acum 150 de milioane de ani, Supercontinentul Pangea se rupe si incep sa apara continentele (dreptunghi 388, ziua 39 de folosire)
 • Pe dreptunghiul 394, ziua 40 a sulului, acum 65 de milioane de ani, Epoca Dinozaurilor ia sfarsit printr-o alta mare Extinctie, care omoara 70% din toate speciile, printre care (din pacate) si pe T Rex.
 • Ai ajuns la ultimul dreptunghi, al 400-lea, in ultima zi, a 40-a din Cursul tau de evolutie. Undeva pe la inceputul sfertului dinspre tine, apar primele forme proto-umane, in Africa, acum 3.5 milioane de ani.
 • In ultimul mm de hartie, acum 100 000 de ani apar primii Homo Sapiens.
 • In ultimul 0.1 mm de hartie, aproape imposibil de vazut, e intreaga istorie inregistrata a Umanitatii. Piramidele, Zidul Chinezesc, Mariile Dinastii, sumerieni, babilonieni, mayasii, toata civilizatia antica, Evul mediu, primii crestini, Napoleon, toti ascendentii familiei tale, tu si copiii tai, traiti aici. In a zecea parte, cea finala, din ultimul mm de hartie.

Vrei sa tii un “crash course” de evolutie apropiatilor tai? Pune-i sa isi intinda mainile in lateral. Daca masori inceputul timpului la varfurile degetelor mainii stangi, pana la umarul drept, pe Pamant au existat numai bacterii. Aproape de cotul mainii drepte, apar organismele multicelulare si Plantele. Dinozaurii apar la mijlocul palmei drepte si dispar pe la ultima falanga a degetului mijlociu. Speciile protoumane apar in varful unghiei. Sumerienii, babilonienii, faraonii si Piramidele, Crestinismul, Troia, Hitler, Elvis, tu si copiii tai, reprezentati pulberea care se pileste de pe unghia dreapta, cand o trecem peste o suprafata.

Este fascinant sa realizezi cat de putin inseamna oamenii in aceasta istorie vasta. Te face sa te simti putin umil cum viata ta este atat de neimportanta, incat intreaga ei durata ( de 70-80 de ani) ar fi imposibil de vazut pe sulul de hartie, chiar si la microscop. Este tulburator sa iti dai seama cat de tare au reusit oamenii sa influenteze negativ Pamantul prin poluare, in mai putin de 0.001 mm de hartie igienica sau in nici o pilitura de unghie.

Fii destept! Un share ne bucura si ne face recunoscatori!