Intr-o dimineata in anul 1995, in Pittsburgh, SUA, McArthur Wheeler, un barbat de 44 de ani a mers si a jefuit doua banci. Cazul a fost deosebit de mediatizat si a atras mult atentie prin faptul  ca barbatul nu a facut nici o tentativa de a se ascunde de camerele de supraveghere. Cateva ore mai tarziu, cand  a fost prins de politie, el a fost foarte suprins. Domnul McArthur se daduse pe fata cu suc de lamaie si el se afla sub adanca impresie, ca asa cum sucul de lamaie poate fi folosit pentru a scrie un mesaj  care sa fie invizibil pana cand hartia e expusa unei surse de caldura, la fel poate fi folosit pentru a face un om invizibil pentru camerele de supraveghere. Domnul McArthur este un bun exemplu al unei probleme pe care o au toti oamenii : Efectul Dunning-Kruger.

Acest efect este o eroare cognitiva, care denumeste situatia in care un om care nu are abilitati intr-un anumit domeniu, sufera de superioritate iluzorie si traieste sub impresia ca intelege sau ca stie multe privitor la repectiva chestiune. Mai exact, un om nu reușeste să-și evalueze în mod adecvat gradul de incompetența intr-un domeniu și astfel se consideră mult mai competent decât este in realitate. Cu cat esti mai slab la un anumit lucru, cu atat este mai putin probabil sa ai capacitatea de-a intelege complexitatea lui si nu esti capabil sa iti evaluezi propria incompetenta in acel lucru. In plus, nu numai ca nu recunosti ca esti incompetent in acel domeniu, dar esti pe deplin increzator ca te pricepi de minune la el. Si mai pe scurt, efectul Dunning-Kruger denumeste situatia in care esti prea prost, ca sa iti dai seama cat de prost esti.

Dar chiar esti prost daca suferi de efectul Dunning-Kruger ?

Daca privesti persoanele din viata publica din Romania, de pe scena politica si nu numai, iti dai seama destul de repede ca aceasta eroare cognititva este larg raspandita. De fapt, toti suferim la un moment dat de aceasta eroare cognitiva. Asta din cauza faptului ca, orice lucru necesita un anumit grad de cunostiinte si fiecare dintre noi are domenii in care cunostiintele lipsesc. Din cauza lipsei lor ne supraevaluam frecvent in unele ramuri si fara sa ne dam seama, ne credem mai competenti decat suntem in realitate. Oricat de inteligent ai fi, poti sa suferi efectul Dunning-Kruger intr-o anumita situatie, fara sa iti dai seama. Asta se intampla  deoarece cunostiintele si gradul de intelegere necesare pentru a te pricepe intr-un anumit lucru, sunt aceleasi care sunt necesare pentru a recunoaste incompetenta din acel domeniu. Daca iti lipsesc cunostiintele, nu numai ca nu te pricepi la un lucru, dar iti lipsesc exact instrumentele care ti-ar fi necesare pentru a-ti da seama ca nu te pricepi.

Ce putem face pentru a evita aceasta eroare cognitiva?

Creierul nostru este din pacate, sursa multor erori cognitive. Asta inseamna ca multe din actiunile si modurile noastre de gandire, pleaca de la niste premize gresite pe care le avem despre noi, despre anumite situatii sau despre altii. Partea buna, este ca stiinta a descoperit multe dintre aceste erori si daca stim de existenta lor, inseamna ca putem face ceva ca sa le evitam.

Majoritatea oamenilor sunt victime ale efectului Dunning-Kruger nu fiindca sunt orgoliosi, ci pur si simplu din cauza ca nu recunosc propria lipsa de cunostiinte. Studiile au demonstrat ca multi dintre oamenii care se supraevalueaza initial intr-o anumita situatie, sunt capabili sa isi critice ulterior performantele, daca dobandesc intre timp cunostiintele necesare pentru a se evalua mai bine. Cu alte cuvinte, daca dorim sa ne asiguram ca nu suntem victime ale acestui efect, trebuie sa dobandim cat mai multe cunostiinte in aria de interes. Trebuie sa fim atenti insa, sa nu incercam sa dobandim acele cunostiinte de la oameni care la randul lor sunt incompetenti in aria respectiva, fiindca atunci nu reusim sa schimbam nimic, doar schimbam un tip de lipsa de cunoastere cu altul. Pentru a fi capabili sa intelegem gradul nostru de incompetenta referitor la o anumita tema, trebuie sa studiem aprofundat si sa intelegem toate mecanismele de baza si nu sa selectam acele cunostiinte care par sa confirme parerile noastre initiale. Astfel, evitam o alta eroare cognitiva, cea a confirmarii – in care un om este de acord doar cu argumente care ‘’rezoneaza’’ cu parerile lui initiale. Un alt lucru pe care trebuie sa il facem, este sa avem incredere in profesionistii dintr-o anumita profesie si sa nu credem ca stim mai multe decat ei, doar fiindca avem informatii sumare privind acea ocupatie. De exemplu sa avem incredere in medic cand avem probleme medicale, in juristi cand avem probleme juridice sau in arhitect, atunci cand vrem sa construim o casa. Prin educatie si prin apelul la oameni cu expertiza, putem sa reducem la minim sansa de-a suferi efectul Dunning-Kruger.

Daca doresti sa citesti mai multe, poti incerca urmatoarele link-uri:

https://www.youtube.com/watch?v=pOLmD_WVY-E

https://www.scientificamerican.com/article/the-psychology-of-the-breathtakingly-stupid-mistake/