Cei mai multi studenti la Medicina sunt decisi la momentul sustinerii examenului de Rezidentiat in privinta specialitatii pe care si-ar dori sa o aleaga (daca le permite nota). De multe ori, modul de selectie a specialitatii se bazeaza pe o serie de lucruri judecate eronat. Exista si o minoritate de oameni indecisi, care habar nu au ce sa aleaga. Fiindca sunt ars cu problema asta, deoarece in momentul alegerii specialitatii, modul in care vedeam eu lucrurile era total diferit fata de cum le vad acum, o sa incerc sa iti enumar cat mai pe scurt o serie de lucruri care pot cantari mult in decizia pe care o iei si de care, nu esti poate foarte constient. Nu am pretentia sa fiu vreun mare intelept, deci daca nu esti de acord cu ceva din ce scrie aici, nu desfiinta tot articolul. Sunt doar pareri si alti oameni pot sa nu fie de acord cu ele. Important e sa te asiguri ca ai luat in considerare toate aspectele, chiar si alea care nu iti plac.

 

  1. Posibilitatea de a renunta la Medicina – Stiu, ai investit sas

     

    e ani in facultate, ai tai au pompat bani cu nemiluita, toata lumea asteapta de la tine sa ajungi un mare medic, simti o mare presiune…Dar….daca ai dubii legate de cat de mult iti doresti sa devii medic, nu exista moment mai bun ca asta sa renunti si sa te apuci de altceva. Esti inca suficient de tanar ca sa ai timp sa construiesti o cariera in alt domeniu si nu ai intrat inca in rutina muncii de rezident (care iti mananca fiecare zi si care, rutina fiind, face dificila renuntarea, dar despre asta in alt articol ) si, daca acum ai impresia ca ai investit mult timp prost, stai sa vezi cum va fi cand senzatia va persista peste vreo patru-cinci ani de rezi. Rata depresiei in randul rezidentilor este mai mare decat in randul medicilor, care pe de-a intregul, este profesia cu cele mai mari rate de suicid si depresie (1). Daca consideri ca medicina nu e buna pentru tine, nu uita: e putin probabil ca starea asta sa se schimbe pe viitor. Decat sa ajungi frustrat si deprimat la o varsta ceva mai inaintata, mai bine ai curajul de a infrunta furtuna si dificultatile pe care le presupune inceperea unei noi vieti, acum!
  2. Nu alege o specialitate care nu se potriveste personalitatii tale – degeaba te visezi chirurg cardiovascular, daca capacitatea ta de a reactiona rapid la stres, e limitata. Sau urgentist, daca pentru tine a sta treaz o noapte intreaga, e similar cu un mod dureros de a deceda. Daca a lucra cu batrani te sperie, nu are rost sa iti iei Interne-nu de alta, dar majoritatea celor care dezvolta patologia specialitatii sunt persoane in varsta. Accepta-ti limitele si cunoaste-ti slabiciunile. Alegerea unei specialitati nepotrivite personalitatii tale, te va supune unui proces dureros de adaptare, care de fapt inseamna un stres enorm, din care e foarte probabil sa iesi si inadaptat si cu o speranta de viata micsorata drastic. Degeaba suna ceva super in mintea ta, daca nu detii capacitatile necesare specialitatii. Te mira ca vezi chirurgi esuati, care nu opereaza nimic? Sau psihiatri care isi beau mintile? De multe ori astfel de medici au ales specialitati deloc potrivite personalitatii lor. Si de cele mai multe ori, oamenii sunt incapabili sa dezvolte aptitudinile necesare profesiei si e evident ca ajung sa aiba o viata profesionala care ii streseaza si pe care nu au capacitatea sa o managerieze. Nu stii ce fel de personalitate ai? Pai ar fi trebuit sa investighezi asta pana acum. In caz ca nu ai facut-o si intelegand neajunsurile, orice test pertinent de personalitate, iti poate oferi un bun indiciu. 16 personalities este destul de complex pentru ceva gratuit si are un grad de incredere destul de bun (zic ei, dar nah sa ii credem) (2). Daca nu prea stii ce iti doresti de la specialitate, un punct de plecare bun e Stanford (3) . Daca te intereseaza ce tipuri de specialitate, se potrivesc personalitatii, poti citi aici (4). Daca te intereseaza lucrurile pe care specialistii dintr-un domeniu le cred despre specialitatea lor, un punct bun de plecare e asta (5). Cert e, ca daca te gandesti la ceva specialitate, asigura-te ca se potriveste personalitatii tale. Si asta nu se face din exterior, ci citind cat mai multe lucruri obiective despre caracteristicile unei specialitati si despre ce “cere” ea de la cei care o practica. Baga-ti picioarele in modul in care judeca colegii tai specialitatile – nu uita ca in cativa zeci de ani ai vrea sa fii un epidemiolog multumit mai degraba decat un cardiolog frustrat.
  3. Nu alege dupa colegii tai – suna imbecil, dar vei ramane surprins sa vezi cum, atunci cand se striga specialitatea aleasa, un om alege ceva si apoi urmatorii 5-6 aleg aceasi specialitate. O sa ai surpriza sa vezi ca colegul tau care voia in banca sa aleaga Radiolgia, ajunge la microfon si spune “Cardiologie”. Sase luni mai tarziu, acelasi coleg se va plimba incercand disperat sa schimbe specialitatea. Adevarul e ca e multe ori luam decizii sub impulsul momentului, de cele mai multe ori influentati de cei dinainte, si de cele mai multe ori deciziile alea se dovedesc proaste. Gandeste-te inainte si “stick to that decision”!
  4. Nu alege o specialitate din cauza unui “model’ de viata – Cei mai multi dintre noi avem un dascal care ne impresioneaza si ne face sa ne dorim sa ajungem ca el. Sau, activezi toata facultatea intr-un cerc stiintific si in mintea ta, iti creezi tu modelul de viata – te vezi numai acolo, unde cunosti oameni si ei te cunosc. A te lua dupa cineva, e sigur un mod foarte prost de-a alege o specialitate. Trebuie sa ai intelepciunea de a intelege ca oamenii pe care ii iei tu ca model, au personalitati diferite de-a ta, au trait alte vremuri si – foarte important – au avut alte oportunitati. Povestea pe care ei ti-o prezinta legat de succesul lor, e “romantizata” – nu fiindca ar vrea ei sa minta, ci fiindca una dintre erorile cognititve pe care le traiesc oamenii este “naratizarea”, cu alte cuvinte construim povesti pentru lucrurile pe care nu le intelegem. Si oamenii nu’s buni la a-si intelege succesul sau erorile. Exemplu? Ia intreaba vreun fiu sau nepot de profesor universitar cum a ajuns el sa aiba succes in cariera lui academica. Pariu, ca de cele mai multe ori, rolul pe care l-a jucat ‘genealogia” va fi minimizat? Nu fiindca vrea omul sa minta, ci fiindca asa e natural. Daca vrei sa intelegi de ce a te uita la oameni “deosebiti” pentru a face alegeri, este o eroare majora, cartea lui Malcolm Gladwell, “Exceptionalii” e un bun inceput (5). Daca tot suntem la capitolul rudenie – be advised: Daca alegi o specialitate in care profeseaza vreo ruda apropriata de-a ta, mai ales daca persoana aia are succes, fii pregatit sa iti asumi si posibilul sentiment de esec, care poate sa apara atunci cand vei face comparatii intre ce a facut persoana respectiva si ce faci tu (6). Nu uita ca esti mult mai tentat sa alegi specialitatea dupa un “model” si ca pe viitor, oricat sprijin vei primi si oricat succes ai avea, vei avea tentatia unei comparatii mult mai frecvent ca alte persoane – si asta poate naste frustrari.
  5. Intre doua specialitati care-ti fac cu ochiul, nu o alege pe aia suprapopulata – trebuie sa intelegi ca degeaba scoate Statul Roman 50 de locuri anual intr-o specialitate mica (de ex. Neurochirurgie), cand nevoia reala de specialisti e mult mai mica. Nu te vei pregati bine si nu vei avea apoi de lucru suficient pentru a excela. Gasesti pe google usor care e nevoia reala de specialisti pe domenii per populatie. Daca specialitatea aia e suprapopulata (si unele sunt), evit-o. Altfel vei ajunge sa concurezi cu fiecare coleg si, crede-ma, nevoia de a te compara cu altii si fuga dupa pacienti, nu te duc la crestere, ci sadesc in tine invidie si multe frustrari.
  6. Nu ignora specialitatile putin expoatate acum – Exista specialitati medicale care momentan nu sunt foarte cerute pe piata. Dar modul in care evolueaza lucrurile, va face ca acele specialitati sa fie foarte cautate pe viitor. Chiar daca Genetica medicala e acum un domeniu de nisa, pe viitor e clar ca specialitatea are numai de crescut, spre deosebire de ex. de Chirurgia Cardiovasculara, care devine dintr- specialitate cu multe indicatii, una de nisa. Farmacologia Clinica, Geriatria pot parea acum alegeri ciudate, dar pe masura ce numarul medicamentelor creste si populatia in varsta devine tot mai mare, viitorul lor va fi cert unul pozitiv.

Sper ca ti-am fost de folos! Spor la ales intelept!