Caz concret: Mariuca si Ionica au amandoua profile de Facebook si amandoua spera ca profilele astea sa le creasca sansa sa isi intalneasca

Iubirea – singurul sentiment dupa care tanjim constant

iubirea vietii. Mariuca e frumoasa si fotogenica.  Ionica e urata si putin fotogenica. Mariuca primeste constant cereri de prietenie de la barbati care incearca mereu sa intre in vorba cu ea. Din multitudinea celor care ii scriu, Mariuca le raspunde acelora care par ca ar putea sa fie pe placul ei, numar care este unul considerabil, iar intr-un final, ajunge sa vorbeasca constant cu opt barbati. Ionica nu isi permite luxul de a alege foarte mult, astfel incat ea vorbeste constant cu cei doi barbati care au abordat-o.  Dupa ce fiecare vorbeste mult si se intalneste in mod repetat cu barbatii respectivi, amandoua incep o relatie cu unul dintre ei.  Care dintre ele are sansa mai mare sa fie fericita si multumita de alegerea ei?   Daca ai raspuns ‘’Ionica’’, ai ghicit si asta nu fiindca ratusca cea urata castiga intotdeauna (realitatea e mult prea prozaica).

Ionica are sanse mai mari sa fie multumita si fericita de alegerea facuta, fiindca Ionica are un numar de alegeri limitat. Multitudinea posibilitatilor pe care le are o poate determina pe Mariuca sa fie

Cand esti frumoasa, ai sanse mai mari sa iei decizii care sa te nemultumeasca pe viitor

nemultumita si nefericita.   Cultura occidentala este prin esenta, una care asociaza fericirea cu posibilitatea de a alege si care ofera oamenilor o multitudine de posibilitati. Desi in principiu, posibilitatea si libertatea de a alege sunt pozitive, numarul excesiv de alegeri creste stresul, sansele de depresie si anxietate. Asta deoarece atunci cand Mariuca alege un barbat, ea simte ca nu alege alti barbati care ar putea fi la fel de buni pentru ea. Mariuca poate idealiza in timp imaginea barbatilor pe care nu i-a ales si asta o poate face nefericita in legatura cu alegerea facuta.  Atunci cand cel pe care l-a ales nu se ridica la nivelul asteptarilor ei, ea are de-asemenea mai multe sanse sa regrete alegerea facuta, in timp ce Ionica nu are ce idealiza, deoarece spre deosebire de Mariuca, ea stie ca a ales ce era mai bun intre doua lucruri. Daca si Mariuca si Ionica au o perioada limitata de timp in care sa ia o decizie, Mariuca are mai putin timp de acordat fiecarei posibilitati.

Spre deosebire de Mariuca, care trebuie sa isi imparta atentia intre opt barbati, Ionica nu se concentreaza decat asupra a doi si asta ii ofera mai mult timp sa se gandeasca mai bine la fiecare dintre ei. De-asemenea, deoarece energia pe care trebuie sa o investeasca Mariuca in a se gandi daca nu ia o potentiala decizie proasta este mult mai mare decat cea pe care trebuie sa o investeasca Ionica, este mult mai posibil sa aleaga mai prost decat ar fi facut-o cand nu ar fi avut de ales intre atatea variante. In plus, Ionica are toate sansele sa aleaga mai rapid decat Mariuca, deoarece un numar crescut de posibilitati duce la asa numita ‘paralizie’ a capacitatii de decizie – suntem incapabili sa alegem atunci cand numarul de variante este foarte mare si tindem sa acordam un timp foarte mare unei decizii, de care culmea, avem sanse mai mari sa fim nemultumiti.

Cum sa nu devii Mariuca :  Limiteaza intotdeauna foarte rapid numarul posibilitatilor la doua sau trei. Niciodata nu compara decat un numar redus de lucruri. Odata luata o decizie, concentreaza-te asupra ei.  Daca te afli in fata raionului de chipsuri, nu iti pierde energia in a te gandi ce aroma sa alegi – aminteste-ti ca aroma chipsurilor de azi nu conteaza in marea schema a lucrurilor.  Daca vrei anumite caractersistici la laptopul sau barbatul viitor, concentreaza-te asupra lor si ignora alegerile care nu prezinta acele caracteristici. Apoi, urmeaza-ti ‘instinctul’ si alege acel lucru care te stimuleaza emotional mai mult decat altele, deoarece factorul emotional e unul dintre cele mai importante lucruri pentru alegeri bune, ca in cazul concret numarul 2.

Vasilica si Rodica se afla in relatia lor de trei ani. Amandoua se simt ok, dar amandoua simt ca ar putea sa fie intr-un loc mai bun. Pe de alta parte niciuna nu are ce sa ii reproseze barbatului cu care se afla in relatie.  Amandoua se simt iubite si apreciate, dar ele nu simt ca cel cu care se afla in relatie merita aceasi iubire si apreciere din partea lor ( de ce nu poti iubi pe cineva doar fiindca acea persoama te iubeste pe tine, intr-un alt articol). Amandoua simt ca barbatii cu care sunt in relatie nu se mai dezvolta spiritual, sunt mediocri in gandire, nu le provoaca decat rareori din punct de vedere al intelectului (e un caz ipotetic, asa ca putem idealiza).  Amandoua cunosc cate un coleg de birou, care nu e nimic din ce e actualul lor. Cu alte cuvinte doi tipi care le ofera cu totul si cu totul alte senzatii spirituale, intelectuale etc, decat cele pe care le ofera iubitii lor.  Amandoua incep sa se amoreze de potentialul iubit si amandoua au timp sa vada diferentele dintre actualul si potentialul iubit  – cu alte cuvinte nu compara un lucru existent, doar cu o iluzie a unui lucru mai bun – ele chiar vad modul in care potentialul e diferit de actualul. Vasilica si Rodica au de facut o alegere – raman in relatia in care sunt, sau trec intr-o alta relatie. Chiar daca simte ca merge la risc, Vasilica decide sa actioneze emotional si sa aleaga noua relatie, cu alte cuvinte ‘sa isi urmeze inima’. Rodica, desi se simte atrasa de potentialul iubit, isi spune ca trei ani in care a fost apreciata si iubita de actualul prieten, ofera mai multa siguranta si stabilitate in viitor si valoreaza mai mult decat o senzatie de fericire ipotetica alaturi de un barbat cu care nu a petrecut acel timp, si decide sa ramana in relatia ei prezenta. Cu alte cuvinte ‘sa nu dea cioara din mana, pe vrabia de pe gard’.  Care are sanse mai mari sa ia o decizie cu care sa fie multumita, impacata si fericita pe termen lung? Daca ai spus Rodica, ai gresit. Asta deoarece in cazul asta, Vasilica a luat decizia care pe termen lung , are sanse mai mari sa se dovedeasca a fi cea corecta.

Stiinta a demonstrat ca alegerile emotionale, generate de emotii pozitive (placutul, iubirea etc) sunt cele care pe termen lung au cele mai mari sanse sa produca o senzatie de multumire, in cea ce priveste lucrurile importante fdin viata (relatii, job etc). Asta nu deoarece alegerea emotionala este mai usoara, mai buna sau fiindca ai sanse mai mari sa te impaci cu ea, ci fiindca alegerile sigure au o groaza de sanse sa produca nemultumire in viitor. Cand alegi ceva sigur, nu alegi ceva ce te impaca, ci alegi ceva in care teoretic ai mai putine sanse sa gresesti si creierul tau te impinge sa faci astfel de alegeri dintr-un singur motiv -frica de necunoscut. Alegerea sigura e calea previzibila pentru creierul tau, despre care isi poate crea o imagine cu mai

Alegerile emotionale – vor genera (asa cum sugereaza numele ) o gama mult mai larga de emotii

multa siguranta, pe cand alegerea emotionala e exact opusul – te atrage, dar te inspaimanta putin in acelasi timp. Trebuie sa tii cont insa, ca existenta ipotetica a unui lucru care genereaza emotii mai puternice decat lucrul sigur, te va face ca mereu sa ai indoiala alegerii facute (vezi cazul Mariuca si Ionica din primul paragraf). Cu alte cuvinte, alegerea emotionala  are toate sansele sa te ‘bantuie’ daca nu o iei, pe cand alegerea sigura nu face niciodata asta. Intrebarea ‘Cum ar fi decurs lucrurile daca as fi ales calea sigura’, nu este genul de intrebare pe care sa ne-o punem, – despre alegerea sigura  stim intotdeauna mai multe decat despre cea emotionala – si prin  asta, nu ne face sa ne dorim cu adevarat sa o fi ales. Adica, odata aleasa provocarea, iti place sa o traiesti si nu mai simti alegerea sigura  ca o alternativa. In schimb ‘’ Ce ar fi fost daca mi-as fi ascultat instinctul ‘’ este intotdeauna genul de intrebare care da nastere unor scenarii ipotetice care sunt intotdeauna mai bune (in imaginatia ta) decat scenariul pe care ai ajuns sa il traiesti. Si nu uita – pe termen lung, frustrarea ca nu traiesti acel scenariu ipotetic, te va face nefericit in legatura cu alegerea ta.

Ce poti sa faci sa nu devii Rodica? ‘’Follow your gut – urmeaza-ti instinctul’’. Nu fiindca alegerea se va dovedi a fi intotdeauna mai buna decat cea sigura, ci

Urmeaza-ti instinctul in deciziile importante ale vietii

fiindca daca alegi calea sigura, frustrarile pe care ignorarea pornirilor emotionale le va genera, te vor face nefericit. Ai de ales intre facultatile de Drept si Arta, si ai parinti juristi? Stii ca Dreptul ar fi calea sigura. Si probabil ai avea o cariera buna. Arta, pe de alta parte, ar  fi probabil o cale mai dificila si pe care ai intampina mai multe provocari. Va fi Arta calea mai usoara ? Aporaope sigur ca nu! Vei avea multe momente in care te vei gandi ce usor ti-ar fi fost daca ai fi ales calea sigura. Dar daca alegi Dreptul, nu vei putea niciodata umple golul ramas si mereu vei trai cu intrebarea ‘Ce-ar fi fost daca?’. Asadar, in dragoste, cariera adica lucrurile importante din viata, alege intotdeuna “sa iti urmezi inima”(nu-ti fa griji, tot creierul controleaza ce se intampla si cu inima ta:) ).

 

 

Daca vrei sa citesti mai multe lucruri despre cum poti face alegeri mai intelepte si de ce e mai destept sa alegi din mai putine lucruri, poti accesa urmatoarele articole.

https://www.newscientist.com/article/mg19426021-100-top-10-ways-to-make-better-decisions/ 

http://wp.vcu.edu/univ200choice/wp-content/uploads/sites/5337/2015/01/The-Paradox-of-Choice-Barry-Schwartz.pdf

https://hbr.org/2013/10/the-hidden-dangers-of-playing-it-safe

https://www.psychologytoday.com/us/blog/snow-white-doesnt-live-here-anymore/201209/marrying-safe-you-might-be-sorry