Constant in corpul tau, celule se nasc si mor. Corpul si mintea ta trec printr-o transformare continua. În aproximativ un an de zile, fiecare atom care intră in compoziția creierului tău, va fi înlocuit de un altul. La cel mai mic nivel de organizare al materiei, ceierul tău va fi total diferit în câteva zeci de

In creierul tau, aproximativ 98% din atomi sunt inlocuiti de altii in fiecare an

luni. Amintirile tale despre timpul prezent, se vor transforma încontinuu, odată cu tine, astfel încât de-a lungul anilor, amintirile tale legate de un anumit moment, vor evolua, fiind ‘transformate’ de apariția unor noi experiențe. Și totuși ‘TU’, te vei simți în continuare ‘TU’ si anumite lucruri pe care le deprinzi la un moment dat, vor rămâne constante.

Creierul nostru construieste constant și ne oferă o percepție a realității, în care una dintre cele mai importante componente, este senzația de continuitate. Creierul tău ‘te construiește” pe baza experiențelor  pe care le ai de-a lungul existenței tale și este normal ca să te percepi ca un continuum al celui care ai fost ieri, cu o săptămână sau un an înainte. Dar cât de reală este percepția asta?

Modul în care formăm amintiri este unul fascinant (despre care voi scrie detaliat la un moment dat). Legăm conexiuni între neuroni, care ne permit să ne amintim un anumit lucru. De fiecare dată când ne gândim la acel lucru, și surprinzător cu atât mai mult în situațiile în care ne gândim mult la ceva, conexiunile dintre neuroni se modifică și astfel –  se modifică și amintirile, sau mai exact percepția noastră asupra amintirii respective. Mai mult, din cauză că avem un număr limitat de neuroni care se ocupă de amintiri, de fiecare dată când formăm o nouă amintire, ne folosim de aceleași celule, care leagă noi conexiuni. Iar conexiunile noi fac ca cele vechi să se modifice și astfel se schimbă și vechile amintiri. Așadar, dacă tu și cel care ai fost acum cinci ani ați fi puși să descrieți un eveniment important din viața voastră petrecut acum șapte ani, modul în care v-ați aminti respectivul eveniment și ce s-a întâmplat ar diferi în  mod sigur, datorită faptului că între timp ați trăit noi experiențe.

Chiar dacă ți se pare că amintirea despărțirii de prietena aia pe care ai iubit-o foarte mult la un moment dat, te bântuie ani întregi, amintirea

Amintirile tale despre un lucru s-ar putea schimba tocmai fiindca te gandesti mai mult la acel lucru

respectivă este atât de „alterată”,  încât are puțin de-a face cu ce s-a întâmplat de fapt în realitate. Mai mult, la un moment dat cu toții trecem prin evenimente foarte neplăcute, a căror amintire determină senzații la ani distanță. Ei bine, de fapt, din cauză că între celule conexiunile s-au modificat de atunci, chiar și senzațiile respective se modifică și fără să ne dăm seama, ce simțim la un moment dat atunci când ne amintim un lucru, este cu totul diferit față de ce simțeam mai demult.  Când oamenii spun că timpul vindecă totul, ei ar trebui să spună că la un moment dat amintirea acelui lucru va fi alta decât realitatea. Totuși noi nu percepem schimbările și amintirile par reale pentru noi, chiar dacă ele s-au schimbat. În plus, anumite comportamente pe care ni le însușim trăind anumite experiențe, rămân constante de-a lungul vieții.

Dacă ai sta la o masă cu  copilul care ai fost, cu adolescentul, cu adultul și cu bătrânul care vei deveni, ai fi surprins să vezi că amintirile voastre, planurile de viitor și concepțiile pe care le aveți despre anumite lucruri, sunt fundamental diferite. Dacă genetic ați fi identici, ideile, amintirile voastre și modul de-a fi, ar fi total diferite. Dacă i-ai cere bătrânului tu, să iți spună când și cum a dobândit un anumit principiu care ți-a guvernat întreaga viață sau un obicei pe care l-ai avut constant, cel mai probabil ar identifica un moment al vieții, care atunci când l-ar rememora, ar fi pentru tine cu totul și cu totul diferit față de cum îl vezi tu – și nu, el nu ar minți, ci ți-ar relata amintirea modificată, care pentru el ar fi cât se poate de reală. Așadar, atunci când cineva iți spune „Te-ai schimbat!”, zâmbește și spune-i „Și tu la fel!”.  Și fă în așa fel, încât să reții din fiecare experiență, fie ea și una negativă, lecția importantă, astfel încât fiecare „tu” să fie o variantă mai bună decât cea precedentă, astfel încât ‘’tu’’ cel de mâine sau de peste un an, să ai toate șansele să fii mai fericit.

Daca iti place ce citesti si vrei sa ajuti, da un ‘like” si un “share”.  Daca vrei sa mai citesti, poftim cateva linkuri utile:

https://science.howstuffworks.com/life/cellular-microscopic/does-body-really-replace-seven-years1.htm

https://www.smithsonianmag.com/science-nature/how-our-brains-make-memories-14466850/

https://blogs.scientificamerican.com/observations/why-do-our-memories-change-video/

https://www.psychologytoday.com/us/blog/am-i-right/201307/your-memory-isnt-what-you-think-it-is

https://www.nationalgeographic.com/science/phenomena/2013/05/20/when-memories-are-remembered-they-can-be-rewritten/