Un student mi-a pus o intrebre grea…ce sunt gandurile si de ce e creierul diferit de un computer ?

Asa cum o orchestra este formata din multi  indivizi care canta la mai multe instrumente, la fel putem recunoaste ca creierul este format din neuroni, ca intre neuroni exista diverse conexiuni, ca anumite populatii neuronale se activeaza unele dupa  celalalte, exact ca diverse instrumente. Dar pana in ziua de astazi, nu am putut descoperi care e muzica pe  care o canta creierul. Avem diverse unelte care ne permit sa scanam creierul, dar chiar daca putem vedea imaginea unui creier la un moment dat, nu putem stii la ce se gandeste el

Nu te gandi la un sandwich. Gandeste-te la un lup sau la Charlize Theron. Dar nu la un sandwich. Poti acum sa nu te gandesti la un sandwich ? Nu, nu poti din simplul motiv ca o zona a creierului tau trebuie sa genereze acum un gand, care sa ii spuna altei zone din creier sa nu se gandeasca la …la ce ? exact. Sandwich. Sunt anumite tipuri de neuroni implicați? Sunt declansate gandurile de un singur neuron (probabil ca nu) sau de o populație de neuroni? Necesită  gândurile constiente activitatea unor rețele specifice de regiuni ale creierului sau ale unor tracturi (autostrăzi care permit regiunilor creierului să comunice între ele)? Necesita ele activarea zonelor perceptuale ale creierului- adica zonele cu care percepem lumea. Adevarul e, ca nu stim. Ne putem gandi la ce am mancat ieri la pranz, sau la cum arata o plaja frumoasa, dar putem sa ne gandim la notiuni perfect abstracte, cum ar fi cum arata pe interior o gaura neagra.

Este creierul nostru ca un computer ?

Un calculator de birou poate face peste lejer peste 3.4 miliarde de operatiuni intr-un minut. Un creier uman face doar 500. Daca un calculator face o greseala la un trilion de operatiuni, un creier uman le face de miliarde de ori mai frecvent. Asadar, este creierul tau un computer slab ?

De fapt, nu. Fiindca acolo unde calculatoarele executa doar operatiuni pe baza unor date definite, creierul tau poate face operatiuni fara sa detina toate datele. Daca un calculator ar vedea o poza complexa, ar trebui sa execute milioane de operatiuni pentru a ajunge la o anumita concluzie, pe cand creierul tau face operatiunea aceasta aproape instant.  Asadar, nu trebuie sa confundam gandurile si ideile noastre cu date. Spre deosebire de calculatoare, oamenii pot folosi date pentru a ajunge in cele mai nastrusnice locuri, fara a depune vreun efort pentru asta.

Oamenii lucreaza cu o asa numita « harta cognitiva », cea ce se numeste azi in psihologie reprezentare mintala. Oamenii sunt capabili sa modifice reprezentarea mintala si o anumita informatie poate duce la o informatie, care nu e acolo deloc.Gandeste-te la cifra trei si la litera V. Acum roteste treiul cu 90 de grade si pune-l peste V si ce obtii..pai un trei rasturnat peste un V. Dar in acelasi timp iti poti imagina o inima.  Un calculator nu poate face asta.  Un calculator ar avea nevoie da date si ar lucra mereu pe baza unui algortim. Tocmai din cauza ca creierul nu foloseste un algoritm, face ca acesta sa nu fie deloc aseamanator unui calculator.

Dar de ce este asa complicat sa ne dam seama ce sunt gandurile si cum iau ele nastere.

Atunci cand te uiti la acest articol, fotonii ți-au lovit retina, energia lor a declansta un semnal electric celulele retiniene. Acest semnal electric se propagă ca un val de-a lungul prelungirilor neuronilor numite axoni, care fac parte din conexiunile dintre neuroni. Când semnalul ajunge la capătul unui axon, provoacă eliberarea neurotransmițătorilor chimici în sinapse, joncțiunea chimică între vârful axonului și alti neuroni. Un neuron țintă răspunde cu propriul semnal electric, care, la rândul său, se extinde la alți neuroni. În câteva sute de milisecunde, semnalul s-a extins la miliarde de neuroni în câteva zeci de zone interconectate ale creierului tău. Ei bine, imagineaza-ti cat de complex poate fi procesul gandirii, daca un proces atat de simplu pentru tine, petrecut atat de rapid, cum ar fi citirea acestui articol, necesita si implica atat de multe zone ale gandirii. Iti poti imagina ?

Daca vrei sa afli mai multe:

https://www.youtube.com/watch?v=oJfFMoAgbv8

https://www.psychologytoday.com/us/blog/consciousness-and-the-brain/201202/what-is-thought

https://engineering.mit.edu/engage/ask-an-engineer/what-are-thoughts-made-of/

https://www.sciencealert.com/watch-what-is-a-thought-made-of