Decesul recent al Stelei Popescu, a scos in evidenta un fapt cunoscut, dar despre care se vorbeste extrem de putin: lipsa de educatie medicala in randul populatiei Romaniei. Actrita a suferit simptomele unui AVC in fata unui public numeros, dar nimeni nu a sesizat Serivciul de Ambulanta.  Romania, peste 60 de mii de oameni sufera anual un AVC. Un studiu a constatat ca in jumatate dintre cazuri, pacientii ajung foarte tarziu la spital din cauza faptului ca lumea nu recunoaste un AVC.1  

Lucruri de baza despre sistemul nervos

Neuronii sunt celule sistemului nervos, care transmit informatii catre toare celalalte celule din organism. Cei mai multi neuroni au un corp, un axon si dendrite. Axonul si dendritele sunt ramurile neuronului unde acesta face sinapsa cu alti neroni si primeste informatii de la acestia. Sinapsele sunt punctele unde un neuron comunica cu altul. Fiecare neuron din creier are peste 7000 de sinapse cu alti neuroni. Creierul are o greutate de numai 1.3 kg dar el primeste 20% din oxigen pe care inima o livreaza, deoarece oxigenul e vital pentru creier. In cateva minute, fara oxigen, neuronii incep sa moara.

Ce este un AVC?

Accidentele vasculare cerebrale sunt de doua feluri :

 • AVC-ul ischemic denumeste situatia in care  un cheag de sange sau o placa de aterom, infunda un vas de sange din creier. Aproximativ 9 din 10 AVC-uri sunt ichemice. In unele situatii un cheag de sange se formeaza in alta parte din organism si ajunge in creier prin vase, iar in alte situatii oplaca de aterom de la niivelul unei artere se rupe si infunda unul dintre vasele cerebrale.
 • Intr-un AVC hemoragic un vas de sange din creier se rupe si astfel sangele este revarsat in creier. Sangele revarsat face ca oxigenul sa nu mai ajunga la anumite zone cerebrale si astfel se produce ischemie. In plus, sangele are efect iritativ asupra neuronilor din jur pe care ii distruge iar cheagul de sange exercita in plus un eeefect de masa (de apasare) asupra creierului din jur. De-aceea, mortalitatea e mult mai mare in cazurile de AVC hemoragic.

Uneori, daca cheagul nu infunda complet vasul de sange pot sa apara simptomele unui AVC, dar ele sa dispara in sub 24 de ore. Acest fenomen poarta numele de atac ischemic tranzitor (AIT). Chiar daca simptomele dispar, este important de inteles ca un AIT semnalizeaza ca un AVC se poate petrece in viitor. De-aceea, in cazul in care cineva sufera un AIT, ar trebui sa efectueze un consult neurologic.

De ce e important sa recunosti un AVC?

Numarul mediu de neuroni din creierul mare este de 22 miliarde iar un AVC poate dura pana la 10 ore. La un pacient care sufera un AVC 120 milioane de neuroni si 830 de miliarde de sinapse mor in fiecare ora. In fiecare ora se pierd peste 714 km de retea de fibre nervoase. In timpul unui AVC ischemic, creierul imbatraneste cu 3 ani si jumatate in fiecare ora fara tratament.2 De-aceea, fiecare minut conteaza si este foarte important ca pacientul sa ajunga la spital.

Care sunt semnele unui AVC

Oricine poate recunoaste un AVC prin manifestarile pe care acesta le cauzeaza.  O formula mneomonica care te poate ajuta sa faci usor acest lucru este FAST (cuvantul “repede” in limba engleza) :

 • F– Facial drooping: O parte a fetei care este cazuta sau care nu se misca ca cealalta. Vei recunoaste acest semn foarte usor prin faptul ca zambetul persoanei este asimetric
 • A-arm weakness- incapacitatea de a ridica unul dintre brate complet
 • S– Speech difficulties- persoana are dificultati in a intelege ce i se spune sau in a vorbi
 • T– time- daca vezi oricare din simptomele de mai sus, timpul este esential. Suna imediat la 112.

Peste 85% din pacientii cu AVC au cel putin unul (frecvent doua sau mai multe) din semnele de mai sus. In plus, problemele de echilibru sau de vedere brsuc instalate, ar trebui sa ridice o suspiciune serioasa de AVC, chiar si in lipsa semnelor de mai sus.

Cum pot fi prevenite AVC-urile?

Cei mai cunoscuti factori de risc pentru un AVC sunt :1,3

 • Hipertensiunea arteriala – in Romania peste 32% din populatie suferta de HTA; in lipsa tratamentului, riscul pentru un AVC, in special unul de tip hemoragic, se dubleaza;
 • Diabetul – in Romania, aproape 10% din populatie are glucoza crescuta in sange
 • Bolile cardiace – in special fibrilatia atriala
 • Fumatul – 30% din populatie fumeaza in Romania
 • Varsta si sexul – in tinerete, barbatii sunt mai predispusi la AVC-uri, dar riscul tinde sa devina egal intre sexe pe masura avansarii in varsta
 • Alcoolul in exces – Romania este pe primele locuri in Europa privind consumul de alcool.

Peste 80% din AVC-uri pot fi prevenite.Greutatea crescuta, lipsa de activitate fizica, dieta nesanatoasa, fumatul, consumul de alcool in exces, stresul, colesterolul crescut sunt factori care pot fi modificati astfel incat sa fie scazut riscul de AVC.

Nu uita: Timpul inseamna creier. De-aceea in cazul in care ai o suspiciune serioasa ca esti martroul unei situtii in care cineva sufeera un AVC, suna de urgenta la 112.

La numerele indicate in text, poti gasi mai multe informatii!