Ma aflu zilele acestea la un curs in Tilburg, Olanda, dedicat noutatilor aparute in tratamentul bolilor Sistemului Nervos folosind tehnici de radiochirurgie. Tilburg este un centru de referinta in Olanda si Europa in aceasta tehnologie. M-am gandit ca ar fi o buna opoortunitate sa ma folosesc de ocazie pentru a descrie in cateva cuvinte ce este radiochirurgia stereotactica,  in ce boli ale sistemului nervos  se poate folosi si care sunt principalele beneficii si dezavantaje pe care le are.

Ce este radiochirurgia?

Radiochirurgia stereotactica, sau mai simplu radiochirurgia, este o tehnica care foloseste radiatii ionzante, pentru a distruge sau a inactiva cu precizie anumite zone din sistemul nervos central. Radiochirurgia este folosita in principal la nivelul creierului, unde aduce o serie de avantaje fata de alte zone din organism. Nu este chirurgie in sensul traditional al cuvantului pentru ca nu foloseste taieturi pentru a ajunge la leziuni, ci foloseste un sistem 3-D de orientare pentru a livra o doza mare de radiatii spre o anumita zona, cu impact minism asupra tesuturilor din jur. Asta o deosebeste de alte tehnici de radioterapie, deoarece folosirea metodelor care identifica si iradiaza foarte puternic numai o anumita zona, minimizeaza afectarea zonelor din jur.

Radiochirurgia in sistemul nervos se poate face folosind tehnologii diferite, dar cu indicatii asemanatoare Voi detalia putin principalele tehnici si anume Cyberknife si si Gamma knife, tehnici care pana la acest moment sunt considerate la fel de eficiente.

 

Cyberknife – este un tip de Linac (accelerator de particule) se poate folosi pentru iradierea a multiple zone din organism. Acest aparat foloseste un brat robotic pentru a se misca pe niste coordonate exacte in jurul pacientului si a emite din fiecare din aceste coordonate un set de radiatii spre tinta dorita. Avantajele acestui tip de aparat este ca nu necesita fixarea unui cadru.

Acesta se poate folosi si pe coloana vertebrala si maduva spinarii, spre deosebire de gamma knife, care se foloseste numai in boli ale creierului. Tratamentul dureaza mai mult in general ca la gamma knife (daca se ia in considerare timpul total petrecut cu pregatirea pacientului), este considerat mai inexact (probabil in masura nesemnificativa) si presupune o doza crescuta de iradiere pentru organism, avand in vedere ca sistemul de localizare este bazat pe radiatii. Pe de alta parte timpul efectiv de iradiere este mai scurt si este mai comfortabil pentru pacient. In Romania in acest moment exista din informatiile pe care le detin, doua centre private care detin aceasta tehnologie.

Masca de radiochirurgie, inainte si dupa modelare

 

Gamma Knife

Aceasta tehnica  se foloseste de peste 50 de ani, suferind de-a lungul timpului multiple imbunatatiri.  Gamma knife contine de obicei 192-201 surse de radiatii gamma (fotoni) provenind din cobalt, de aproximativ 30 curi  fiecare, plasat intr-un ansamblu in jurul tintei (leziunea din creier). Pacientul poarta pe aparatele mai vechi o cască specializată care este fixată pe craniu, iar pe aparatele mai noi, poate purta o masca la fel ca la Cyberknife.  Acestea sunt folosite ca repere, astfel încat tumora cerebrala  sau tinta sa fie precis localizata in timpul sesiunii de tratament, datorita unor repere. Din fiecare din cele 192 de surse, pleaca cate o doza de radiatii gamma. Spre deosebire de Cyberknife in care un brat se misca in jurul pacientului si administreaza radiatia din diverse unghiuri, in gamma knife exista multiple surse de radiatii, care se concentreaza pe leziune.

 

In timp ce doza de radiatii emise din fiecare din sursele respective este mica si nu are nici un impact semnificativ asupra tesutului prin care trece, locul unde toate radiatiile se intalnesc si care reprezinta tinta, este foarte puternic iradiat.  Datorita faptului ca aparatul Gamma knife nu se misca in timpul tratamentului si doza de radiatii se administreaza in acelasi timp, acesta are o precizie foarte mare. Datorita dozei crescute de radiatii, de cele mai mule orie ste necesar un numar mai mic de sedinte de iradiere, de multe ori una singura fiind indeajuns. In Romania, un centru Gamma Knife exista in cadrul Spitalului Bagdasar-Arseni din Bucuresti.

 

Care sunt indicatiile radiochirurgiei?

Pentru a se putea folosi radiochirurgia, tinta, fie ea reprezentata de tumora sau alta patologie, trebuie in general sa fie mai mica de 2-3 cm, deoarece peste aceasta marime, doza de radiatii concentrata pe o anumita zona este in general prea

mica.  Pentru tinte mai mari, sunt necesare mai multe sedinte si creste doza de radiatii. Avand in vedere ca spre deosebire de chirurgia clasica, radiochirurgia nu necesita incizii, are anumite avantaje in anumite boli. Dar trebuie sa tineti cont ca spre deosebire de chirurgia clasica care inlatura definitiv o anumita patologie, radiochirurgia de multe ori doar incetineste sau opreste cresterea. De-aceea trebuie sa discutati cu neurochirurgul dumneavoastra, pentru a decide daca aceasta tehnica este sau nu potrivita pentru dumneavoastra.

 

 

Indicatii ale radiochirurgiei sunt:

  • Malformații arteriovenoase (MAV) – necesita in general multiple sedinte de tratament; in timp, sub efectul radiatiilor MAV-urile se vor tromboza, dar exista un anumit risc de rupere intre sedintele de tratament. Se indica dde obicei in combinatie cu alte tehnici de tratament, sau atunci cand alte tehnici nu ppot fi folosite.
  • Tumori cerebrale benigne cum ar fi neurinoamele acustice, meningioame, tumori pineale, pituitare. Aici marimea este importanta in eficacitate. De cele mai multe ori se prefera in cazul tumorilor mici, pacientilor varstnici pentru care operatia ar fi considerata prea periculoasa sau pentru a completa tratamentul in cazul tumorilor operate, care au fost rezecate in mare masura, dar pentru care rezectia totala ar fi prea periculoasa.
  • Tumori maligne ale creierului cum ar fi astrocitoamele de mici dimensiuni si metastazele cerebrale. Radiochirurgia este deosebit de eficienta in metastazele cerebrale multiple, de mici dimensiuni, provenite in special din tumori radiosensibile. Radiochirurgia poate iradia multiple metastaze, situate la diferite profunzimi in creier, intr-o singura sedinta, cu conditia ca acestea sa fie de mici dimensiuni si volumul total al tumorilor sa fie sub o anumita valoare. Spre deosebire de tratamentul chirurgical, radiochirurgia prin caracterul minim invaziv, ofera un comfort crescut pacientului si presupune un mai mic
  • Tulburari functionale care includ nevralgia trigeminala (se foloseste in special la pacienti in varsta, deoarece exiista un risc de recidiva mai mare pe termen lung si poate exista o mica afectare a nervului trigemen)  tremorul esential, tremorul si rigiditatea din Boala Parkinson.

Pentru mai multe informatii legate de radiochirurgie, poti discuta cu medicul tau si cauta si in alte surse, cum ar fi:

https://www.columbianeurosurgery.org/treatments/gamma-knife-radiosurgery/

https://sandiegogammaknife.com/gamma-knife-explained/

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/stereotactic-radiosurgery/about/pac-20384526